Verhalen

Geboren onder de Wichter

Meneer Storm, 83 jaar, geboren en getogen in Harkema. Hij vertelt enthousiast over de Wichter. “Vroeger werkte ik bij een hoveniersbedrijf en ook bij een boomkwekerij. We legden tuinen aan en plantten hier en daar ook Wichters aan. Zo ook in Surhuisterveen, zo’n 25 jaar geleden.” Groene vingers heeft hij altijd al gehad, zo beheerd hij vandaag de dag nog steeds, vol passie, verschillende tuinen. “Achter deze 25 jaar oude Wichterboom zit een groep heesters en daar komt een boel wortelopslag tussen.”

Lees meer
Wichterrboom Rinze Dijkstra

Tradities geven kleur aan het leven

“In 1975 ben ik in Harkema begonnen als leerkracht bij 't Holdersnêst. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen. In ‘79 zijn wij getrouwd, waarop we in ‘81 ons eerste kind kregen, onze oudste zoon. De opa van mijn vrouw vertelde mij dat het hier in de omstreken een gewoonte is om bij de geboorte van je kind een Wichterboom als geschenk te krijgen. Hij vertelde dat hij ze achter huis had staan met twee hele mooie uitlopers en stelde me daarna de vraag: hoe lijkt dat?” 

Lees meer
Wichterboom Carla van der Zwaag

Wichterwijn uit eigen tuin

Toen wij vanuit het Zuiden en de Zuidwesthoek van Friesland in de Wouden gingen wonen hadden wij nog nooit van Wichters gehoord. Maar er stond dus een Wichterboom bij ons in de tuin. Een beetje verstopt tussen de heg en het hok. De eerste jaren droeg hij nog geen vrucht. Wij wisten toen ook nog niet wat voor boom het was.

Lees meer

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Wil je elke twee maanden tips, trucs en inspiratie in je inbox rondom de Wichter en de Wichterij? Klik op onderstaande button om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Kun je het niet vinden?

Ben je op zoek naar informatie over de Wichter, maar kun je het niet vinden binnen deze website? Stuur je vraag via ons contactformulier en we gaan het voor je uitzoeken.

Stuur ons een bericht