Waldpykcertificaat voor de Wichterij

De Wichterij heeft een Wâldpyk Certificaat ontvangen! Het certificaat is uitgegeven omdat de De Wichterij een bijdrage levert aan de ‘kwaliteit van De Friese Wouden'. Met kwaliteit van De Friese Wouden wordt hierbij bedoeld: ‘het unieke landschap, de bijzondere landschaps- en natuurelementen, unieke lokale en regionale bijzonderheden, de historie, bijzondere mensen, streekeigen gastronomie en toerisme en bijzondere streekproducten’. Zowel de Wichtergaard, maar ook het kennisplatform ‘Wichtich’ dragen daar aan bij.
 
Het streekmerk Wâldpyk staat voor authentieke producten en diensten uit de Friese Wouden. Wâldpyk is van oorsprong een bijnaam voor de bewoners van de streek, en betekent Woudkip. Tegenwoordig is Wâldpyk vooral een geuzennaam.

“De Wâldpyk is dwars, oars as oars, rûch, vrijgevochten, is liever kleine baas dan grote knecht en dat in een bijzonder smûk landschap van elzensingels en dykswâlen”

Het streekmerk wordt beheerd door de Stichting Wrâldfrucht. Deze stichting zet zich onder meer in voor het behoud van authentieke oude rassen en gewassen uit de Friese Wouden. Voorbeelden hiervan zijn het giele wâldbeantsje, wâldgieltsje en de wichter.