Interview De Feanster over De Wichterij

Begin dit jaar hebben we een interview mogen doen bij De Feanster over De Wichterij en onze plannen. Super leuk om te doen en wat een respons is daar op gekomen! Lees hieronder het hele persbericht. 

Nieuw leven voor Wâldprûm de Wichter

In een streek waar vroeger veel armoede heerste was een fruitboom voor velen een zeer welkom geschenk. Want wat men eigenlijk kreeg was niet alleen maar een boom, maar een leven lang gratis vruchten. Uit verhalen van veelal oudere bewoners van de regio blijkt dat een Wichterboom vroeger veel als cadeau werd gegeven, bijvoorbeeld door ouders aan hun kinderen, maar ook door familie en vrienden.

HARKEMA - Lotte Daalman uit Harkema is een enthousiast liefhebber van de Wichter. Deze pruimensoort komt van oudsher veel voor in de Friese wouden, maar lijkt de afgelopen tientallen jaren uit het landschap en veel particuliere tuinen te verdwijnen. Daalman is vastbesloten hier iets aan te gaan doen, en zette daarvoor het project 'Wichtich' op. Dit project ontving onlangs een subsidie van €5000,- uit de subsidieregeling Regio Deal Noordoost-Fryslân in samenwerking met Fjildlab.

Wichtich

,,In 2015 gingen wij wonen in een woonboerderij met een grote tuin in Boelenslaan. Als liefhebber van het buitenleven en door onze interesse in het streekeigene wilden we graag een Wichterboom hebben. Via stichting Wrâldfrucht kwamen we in contact met een expert op het gebied van Wichters, wat destijds onze achterbuurman bleek te zijn”. Vanaf dat moment waren we enthousiast en wisten we dat we hier nog eens iets mee wilden doen", vertelt Daalman. Het stel gaat verhuizen naar Harkema waar ze grond hebben gekocht om een Wichtergaard aan te leggen. Dit wordt gedaan naast het project Wichtich. 

,,Een veelgehoorde reactie, als we het hebben over de Wichter, is dat men de vruchtsoort niet kent. Het zijn vooral oudere mensen die met verhalen komen over de Wichter. Vroeger werd het 'gratis goud' genoemd, omdat de nieuwe uitlopers van de Wichterboom vaak geschonken werden en de pruimpjes een gele kleur hebben. Dit soort verhalen, kennis, praktische informatie en inspiratie willen we samenbrengen in een platform. Dat wordt het doel van het project Wichtich. Met het platform hopen we mensen weer enthousiast te maken voor de Wichter."

Met de boomgaard heeft Daalman de ambitie om de vruchten te (laten) verwerken in streekproducten zoals siropen, jam, dranken en ijs. ,,We zijn nog in de verkennende fase van wat er allemaal mogelijk is. We weten dus nog niet precies wat voor producten het gaan worden en wat voor samenwerkingen we aan zullen gaan." 

Traditie

Daalman hoopt dat haar enthousiasme aanstekelijk werkt en dat de Wichter over enkele jaren weer veel meer in de particuliere tuinen en het landschap te zien zal zijn. ,,Het is een hele mooie boom, waarvan het jammer is dat die de laatste jaren zoveel verdwenen lijkt te zijn. Ik vraag me dan ook af waar het eigenlijk 'gestopt' is, omdat het vroeger zo'n traditie was om een Wichterboom cadeau te doen. Ik denk echter dat het ook goed terug kan komen. Mensen hunkeren ondanks alle afleidingen toch wel naar minder prikkels, het buitenleven en pure producten met een verhaal. Daar past deze boom goed bij."

Ook positief aan de Wichter is dat de boom in feite ‘het eeuwige leven’ heeft. De boom vermeerdert zich door wortelopslag. Wanneer een Wichterboom dood gaat, is er altijd een uitloper die genetisch identiek aan de boom is. 

Daalman is alvast op zoek naar mooie verhalen en kennis over de Wichter. 

Bron: De Feanster

Heb je een bijzonder verhaal over de Wichter of wil je graag je kennis delen?