Ingredienten soeskes
- 50 ml. Water
- 1 ei
- 25 gram bloem
- 25 gram boter
- Snufje zout
- 50 gram Friese droge worst (9 cm.)
Ingredienten Wichtersop
- 150 gram Wichters met pit
- 2 sjalotjes
- 80 gram wit van een prei
- 20 gram boter
- 1 groentebouillon-blokje
- ½ liter water
Voorbereiding
- Ontpit de Wichters.
- Snipper de sjalotjes.
- Snijd het wit van de prei fijn.
- Snijd de droge worst in zeer kleine stukjes.
- Maak de soeskes volgens onderstaande bereidingwijze.
Bereidingswijze van de soeskes
- Breng het water met zout en de boter aan de kook en laat de boter smelten.
- Voeg ineens alle bloem toe en roer net zolang tot het deeg als een bal van de wand en de bodem van de pan loslaat.
- Haal de pan van het vuur en voeg het ei toe, roer tot het ei is opgenomen en roer het deeg 2 minuten krachtig door.
- Meng de fijngesneden droge worst door het deeg.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm kleine hoopjes van het deeg op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 220 graden, stand 4 en bak de Soeskes in 10-15 minuten bruin en gaar.
- De Soeskes zijn gaar wanneer ze licht aanvoelen. Laat de Soeskes op een rooster afkoelen.
Bereidingswijze van de Wichtersop
- Smelt de boter in een kookpan, voeg de sjalotjes toe en fruit de sjalotjes.
- Voeg het gesneden wit van de prei toe en smoor de groente 4 minuten.
- Voeg de ontpitte Wichters toe ( vruchtvlees en vel ) en laat het geheel goed warm worden.
- Doe er de ½ liter water en het groentebouillon-blokje bij en breng de Wichtersop aan de kook.
- Temper het vuur zodra de Wichtersop kookt en laat de Wichtersop nog 10 minuten zachtjes koken.
Serveer de Wichtersop in een soepbord met de Soeskes op een zijbordje.
Bron: Stichting Wrâldfrucht
Deel deze pagina