Snoeien en vermeerderen van de Wichter

Waar je de meeste fruitbomen moet enten om de boom te vermeerderen, gaat dit bij de Wichter anders. De Wichter is een ongeënte boom, waarbij de wortels evenals de kroon van de ‘echte’ soort zijn. Dit betekent dat de Wichter zichzelf eenvoudig kan vermeerderen, mits de boom de kans krijgt.

Benieuwd hoe jij je eigen Wichterboom kunt vermeerderen? Download ons gratis e-book en leer stap voor stap hoe je wichterbomen kunt vermeerderen met je eigen boom!

Snoeien is niet nodig?

Snoeien van de Wichterboom is eigenlijk niet nodig. De boom draagt de vruchten toch wel. Daarnaast is dood hout natuurlijk en heeft de Wichterboom hier geen last van. Ga je toch snoeien dan leidt dit meestal tot veel groei en een verminderde fruitproductie. Mogelijk krijg je iets grotere vruchten, maar dus in minder aantal. Daarnaast krijg je veel waterlot tijdens het groeiseizoen wat verwijderd moet worden. Veel werk zonder duidelijk voordeel. Op den duur vindt de boom zonder snoei zelf wel een evenwicht tussen groei en vruchtdracht. Snoeien is dus echt niet nodig. Dit geldt echter wel voor een volwassen Wichterboom. 

We zijn momenteel bezig met een nieuw e-book over het snoeien van een Wichterboom. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je hiervoor op de hoogte wilt blijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bron: Stichting Wrâldfrucht, Jan de Boer, 10 september 2010