Kun je de Wichter vermeerderen via de pit?

Een vraag die wij vaak gesteld krijgen, kun je de Wichter vermeerderen via de zaden van de vrucht? Het antwoord is kort en duidelijk, ja dat kan! De meest succesvolle methode hebben wij nog niet gevonden, maar we hopen die eens te geven. Het is ons in ieder geval gelukt! Helaas heeft het boompje het niet overleefd, dit is een volgende uitdaging. Hij is uiteindelijk 15 centinmeter hoog geworden. 

Toch is het de vraag, zullen de vruchten van deze zaailing lekker zijn? Vaak is het zo met fruitbomen dat als je via de zaden de fruitboom vermeerdert, je op die manier een andere soort creëert. Dus voordat je aan de slag gaat met de gedachte dat je de overheerlijke Wichters gaat krijgen over 8 - 10 jaar, overweeg dan om op een andere manier de Wichter te vermeerderen. De meest eenvoudige manier is namelijk via de wortelopslag. Dus ben jij of ken jij iemand met een Wichterboom? Download gratis ons e-book Vermeerderen van Wichterbomen en ga direct aan de slag!

Wil je toch aan de slag met de zaden? 

Snappen wij ook! Want hoe leuk is het om het vanuit het zaad te verkrijgen en gewoon eens te ontdekken wat ervan gaat komen! Wat bij ons geholpen heeft:

  1. Gebruik een rijpe vrucht, de steen van de vrucht zit hier los in.
  2. Maak de steen schoon zover nodig en laat het een aantal weken drogen. Dit kan bijvoorbeeld in de vensterbank op een schaaltje. Wil je meer kans, droog dan meerdere stenen tegelijk.
  3. Na het drogen kun je de de stenen gaan kraken. De schaal is enorm dik, waardoor het zaadje in de steen weinig kans krijgt. Doe het voorzichtig, zodat je het zaadje niet beschadigd. Zie foto 1 hieronder.
  4. Zaai het zaadje 2 centimeter in zaai- en stekgrond. Het heeft een koude kiem nodig, dus zet het vooral buiten neer. Wij hebben het op meerdere plekken neergezet en hadden uiteindelijk 1 zaadje die uitkwam van de 6 plantjes die we hadden staan.
  5. En nu is het wachten op het voorjaar! 

En is het gelukt? Laat het aan ons weten, vinden we leuk! Hieronder zie je drie foto's. Op de eerste foto zie je hoe je de steen kunt kraken en het zaadje eruit haalt. Op de tweede foto zie je de zaailing die uit het zaadje kan komen. Op de derde foto zie je de ontwikkeling van een mini Wichterboompje.