Hoe zien de wortels van een Wichter eruit?

De wortels van de Wichterboom liggen hoog in de grond. Een Wichterboom vermeerdert zich dan ook door wortelopschot. Dit zijn uitlopers die uit de grond schieten wanneer je het gras niet maait. Hoe je Wichterbomen kunt vermeerderen lees je in ons gratis e-book.

Zodra je een jonge stek van een Wichter uitsteekt dan zul je zien dat de uitloper met een soort navelstreng nog verbonden is met de moederboom. Wat ook opvalt is dat de jonge stek nog weinig tot geen wortels heeft en dus nog niet op eigen benen staat. En dat hoeft ook niet, de voeding komt immers nog van de moederboom. Hieronder zie je twee afbeeldingen van de wortels van zo'n stek. Je ziet bij beiden een soort T-splitsing, dit is de navelstreng.

Als je goed kijkt bij de eerste afbeelding zie je hier en daar al wat wortelvorming. Deze stek is kort geleden uitgestoken en zal eerst op zijn eigen benen moeten leren staan door meer wortels te vormen. Op de tweede afbeelding zie je een stek die een jaar geleden is uitgestoken. Je ziet dat deze stek goed is aangeslagen en de jonge boom zijn energie goed gebruikt heeft om op zijn eigen benen te leren staan. 

Op de derde afbeelding zie je hoe een uitloper ontstaat bij de wortel van de moederboom. Zoals je ziet begint dit heel klein, een groenig klein plantje die uiteindelijk boven de grond zal uitsteken.