Hoe oogst je een Wichter?

Logisch, het is lastig om te wachten op de Wichter. Je vindt ze niet in de supermarkt en als je geluk hebt, geeft de boom je elk jaar vrucht. Waar we beginnen met een feestje in april, de bloesem begint dan te bloeien, is het aftellen begonnen! Maar wanneer oogst je dan de Wichter?  

De vrucht begint met een groen jasje, waarop het van geel, naar oranjegeel kleurt. Volrijp heeft de Wichter aan de zonzijde nog een blosje met roodbruine vlekjes. Dat is het moment om de Wichter te plukken! De steen (pit) zit dan ook los in de vrucht. 

Wees echter voorzichtig met plukken! De Wichter ‘bijt’. De takken van de Wichterboom zijn gedoornd. Eén ding is zeker, het is meer dan de moeite waard om ‘gebeten’ te worden voor de vangst die je ervoor terug krijgt. Een gelukzalig moment! 

Wil je veel Wichters in één keer oogsten? De beste manier die tot nu toe aangedragen wordt is door een deken of zeil onder de Wichterboom te leggen en de boom te schudden. De Wichters vang je dan als het ware op en zijn dan klaar om gegeten of verwerkt te worden! 

Fan van de Wichter?

Wil je veel vruchten behouden of wil je juist nog meer Wichterbomen in de tuin? Download hier ons gratis e-book Vermeerderen van Wichterbomen.

Bron: Stichting Wrâldfrucht