Heeft mijn Wichter schimmel?

De laatste tijd is mij vaak verteld dat de Wichter last had van schimmel. Allemaal schimmel op de vruchten, niet meer lekker, dus het kan niet meer gegeten worden. 

Echter, is dat zo? De Wichter staat er juist bekend om dat hij oersterk is en weinig tot geen last heeft van ziektes. Hoe ziet het eruit, die schimmel?

De Wichter is een apart soort fruitboom. Hij steekt, hij doet wat ie wil en dat dringt door tot in het fruit. De meeste Wichters zijn groen/gelig als ze rijp zijn. Laat je ze nog wat langer hangen, dan worden ze langzaam helemaal geel. En dan moet je echt opschieten, want ze zijn daarna al gauw overrijp. Niet heel lekker meer. 

Staat je boom vooral in de zon, dan gaat het nog sneller met het fruit. Kijk maar eens naar de vruchten die wat tussen de boom hangt en de vruchten die aan de buitenkant hangen. Dan zul je zien dat de vruchten die aan de buitenkant hangen een stuk sneller rijp zijn.

Maar waar komen die rode stipjes dan vandaan? Daar heb ik een kort antwoord op. Door de zon krijgen de Wichters rode sproetjes. Zie het als de sproetjes die wij zelf ook kunnen krijgen in de zomer. 

Dus het antwoord op jouw vraag is waarschijnlijk nee. Je hebt geen schimmel op de vrucht, maar prachtige mooie blosjes met sproetjes erop! Leuk he?