De beste standplaats voor de Wichterboom

Laten we het eerst hebben over de bodem, waar kan de Wichter dan het beste staan? Tot nu toe is de beste bodemsoort zand. We hebben ook voorbeelden gezien dat ze prima gedijen op de klei, maar we horen ook vaak voorbeelden dat de Wichter het dan helemaal niet doet. Hoe dit allemaal zit zijn wij nog aan het uitzoeken. We vermoeden wel dat een luchtige grond voor een Wichter fijn is en het lijkt erop dat bij de klei er ook wat water in de buurt moet zijn. Heb je dus kleigrond en een sloot? Zet de boom dan bij de sloot, dat vindt de Wichter fijn. 

Vervolgens moet je rekening houden met de ruimte die de Wichter in kan nemen. Als je de Wichter zijn gang laat gaan, dan kan de boom wel 5 à 6 meter hoog worden en de kroon kan net zo breed worden. Je kunt de Wichter zeker in een vorm snoeien die past bij de ruimte die je hebt, dan heb je er in het begin wat meer werk van. 

Als laatste moet je nadenken over het doel van de boom. Heb je de boom in de tuin omdat je de Wichter graag voort wil zetten, maar de vruchten hoef je niet in grote hoeveelheid? Of ben je juist van plan om flink wat fruit te gaan oogsten? Een volwassen boom met de juiste omgevingsfactoren kan soms wel 100 kilo aan vruchten dragen. Gezien de boom erg hoog kan worden kun je een deel prima delen met dieren en insecten die ze ook graag lusten. 

Kies je voor veel vrucht, zet de boom dan in de volle zon. De Wichterboom heeft veel zonlicht nodig voor de vruchtvorming. Staat de boom in de volle zon, dan zullen de vruchten ook eerder rijp zijn. Los van het weer kan dit al vanaf halverwege augustus (bij een hittegolf soms begin augustus). Heb je de boom wat meer in de schaduw staan, dan zullen er minder vruchten vormen. Wat je ook vaak ziet is dat de vruchten van de Wichterboom pas in september rijp zijn. 

Denk dus goed na over de toekomst en wat je wilt bereiken met de boom. Zie je het voor je om de boom in de toekomst ook te vermeerderen? Denk dan ook na over de ruimte die je de uitlopers geeft. Benieuwd hoe het werkt om Wichterbomen te vermeerderen?

Download ons gratis e-book Vermeerderen van Wichterbomen